Služební cesty bezpečně

Řada lidí na služebních cestách se stává obětí trestných činů. Pachatelé si totiž často vybírají právě lidi, kteří cestují na neznámé místo. Chcete-li se této nepříjemné zkušenosti vyhnout, držte se následujících doporučení.

- Zavazadla. Zloději často číhají na letištích, vlakových či autobusových zastávkách na cestující s větším počtem zavazadel. Těm totiž určitou dobu trvá, než zjistí, že jedno zavazadlo chybí. Než proto vyrazíte na cestu, všechna svá zavazadla označte a sepište si jejich obsah. Vyfotografujte si je, abyste usnadnili případnou identifikaci. Zavazadla také dobře zamkněte, zloděje to může odradit.

- Peněženky. Peněženky a kabelky byste měli nosit co nejblíže tělu. Nikdy nenechávejte kabelku volně viset jen na rameni nebo zápěstí. Peněženky si ukládejte do přední vnitřní kapsy u saka. Nikdy ji nedávejte do zadní kapsy kalhot.

- Postoj. Pohybujte se sebevědomě. Držte hlavu nahoře a udržujte oční kontakt s okolím. Zloději si vybírají hlavně samotné ženy, které se chovají pasivně.

- Kreditní karty a dokumenty. Dobře si rozmyslete, zda si na služební cestu s sebou vezmete všechny své kreditní či debetní karty a další dokumenty.

- Zvláštní cestovní opatření. Svobodné ženy mohou zvážit falešný snubní prsten, aby se vyhnuly nechtěné mužské pozornosti. Nechte také doma drahé šperky. Praktické jsou dále kapesní alarmy, které můžete umístit ke dveřím pokoje a v případě vstupu cizí osoby vás upozorní. V hotelu byste se měli informovat na únikové východy. Taktéž se můžete informovat, která místa je a není vhodné navštívit, nebo si objednat dopravu a předem si zjistit, jaké jsou běžné ceny.

- Zůstat ve spojení. Na služební cestu si berte s sebou plně nabitý telefon. Mějte jej zapnutý, až půjdete na neznámá místa. Ujistěte se, že vaši přátelé, rodina i obchodní kontakty znají vaše telefonní číslo. Informujte je, kam jedete, co tam budete dělat a jak dlouho se zdržíte.

-kk-

Zdroj: Suite 101 - databáze odborných článků nejen pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Suite 101