Slovenští zaměstnavatelé proti nové úpravě zaměstnávání po rodičovské dovolené

Slovenská vláda schválila některé změny v zákoníku práce. Podle jedné z nich má například zaměstnanec po návratu z rodičovské dovolené získat lepší nebo minimálně stejné podmínky jako před svým odchodem.

Proti tomu vystoupila Republiková unie zaměstnavatelů (RÚZ), která žádá stažení novely upravující podmínky zaměstnávání pracovníků po rodičovské dovolené. Přijetí tohoto bodu považuje za odporující programovému prohlášení vlády ve smyslu zpružnění trhu práce. Podle ministerstva práce jde o nevyhnutelné změny, které si žádá Evropská unie. Informoval o tom server Sme.sk.

Posílení sociálních jistot?

Zaměstnavatelé argumentují tím, že nová pravidla zaměstnávání lidí po rodičovské dovolené sníží konkurenceschopnost firem a zhorší plánování lidských zdrojů. Problém vidí i v tom, pokud bude rodičovská dovolená trvat příliš dlouho, a zaměstnanec tak ztratí nejen pracovní návyky, ale i kontakt s odbornými znalostmi, které se rychle vyvíjejí.

Ministerstvo kontruje tím, že řada firem již dnes tomuto problému předchází cíleným zájmem o rozvoj svých zaměstnanců i v období rodičovské dovolené. Rozhodnutí vlády tentokrát podpořili i odboráři, kteří vítají posílení sociálních jistot v zákoníku práce.

-kk-

Zdroj: Sme.sk - zpravodajský server slovenského deníku SME
Zobrazit přehled článků ze zdroje Sme.sk