Skutečný organizační poradce

Chris Pierce-Cooke je organizační poradce v pravém slova smyslu – radí společnostem, jak řídit jejich zaměstnance. Jeho vlastní firma, Right Management Consultants, působí v oblasti organizačního poradenství na celém světě (jen v Evropě jde konkrétně o 17 států). V nedávném rozhovoru pro časopis Far Eastern Economic Review poskytl tento manažer odpovědi na otázky týkající se jeho přístupu k řízení zaměstnanců a zvyšování obchodních úspěchů nejvýznamnějších firem světa. Management by se měl podle Cooka soustředit v první řadě právě na lidský firemní potenciál a otevřenou komunikaci s ním.

Morálku zaměstnanců, která je pro úspěch firmy jedním z klíčových předpokladů, je podle Cooka třeba udržovat v pozitivní hladině. Manažeři by si přitom měli nejprve uvědomit, že jejich podřízení nejsou slepí ani hloupí a vnímají jakékoli firemní změny. Měli by se proto o nich dozvídat přímo z úst svých manažerů. Komunikace je základem všeho, a tudíž i morálky a firemního úspěchu. Zvláště důležitá je pak ve vypjatých firemních situacích, zejména při propouštění. Začne-li firma propouštět své zaměstnance, musí se manažeři soustředit na motivaci těch, kteří zůstanou. Často se však jejich snahy míjejí účinkem, jelikož zaměstnancům slibují, že propouštění již skončilo a společnost přitom musí propustit ještě další lidi. Takové sliby musí manažeři podle Cooka dobře zvážit. Měli by se spíše snažit vysvětlit zaměstnancům současnou, byť krizovou, situaci firmy a nechválit to, co neexistuje.

V souvislosti s propouštěním se Chris Pierce-Cooke v rozhovoru zamýšlí i nad rolí talentu v dnešním obchodním světě a poptávky po něm. S názorem, že v „talentová válce“ již díky propouštění zvítězili právě zaměstnavatelé, nesouhlasí. Boj o talent bude podle jeho názoru pokračovat i nadále, a to dost rychlým tempem. Zaměstnavatelé by si však měli skutečně uvědomovat talent, kterým disponují jejich stávající zaměstnanci a nesoustředit se pouze na přímočaré vytváření nových procesů, výrobků či služeb. Talent je to, co zajišťuje firmám úspěch na světových trzích. Řídit je proto třeba nikoli firmu jako takovou, ale její personální obsazení a jeho talent.

**Datum vydání:** XI/2002
Zdroj: Career Journal Asia - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru v Asii
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal Asia