Škrtáme výdaje, ne lidi (2/2): Kde hledat úspory

V předchozím článku jsme viděli, na co je třeba se soustředit, pokud si chcete při snižování nákladů znatelně ulehčit práci.

Ilustrační snímek

Teď se podíváme, kde skutečné úspory hledat. Jak jsme slíbili v předchozím článku, snížení počtu zaměstnanců zmiňovat nebudeme.

Zaměřte se tedy na na následující oblasti a nechte si pomoci od svých kolegů. Určitě vám rádi pomohou identifikovat příležitosti k úsporám. Koneckonců, pokud ve snižování nákladů uspějete, jejich vlastní pracovní místa nebudou vystavena riziku škrtů, že?

Najděte ostrůvky neefektivity

Vaši pozornost si zaslouží každá položka nákladové struktury. Existují však jisté rezervoáry neefektivity, které jsou celkem běžné v každé firmě, tvrdí článek na webu cfo.com. Ujistěte se, že střední management i řadoví zaměstnanci chápou, že vaším cílem je snížit zbytečné výdaje a díky tomu nesnížit počet pracovních míst. Zkontrolujte hlavně následující:

  • Pronájem kanceláří: Často si firma platí nadbytečné kancelářské prostory. Pokud například očekávala růst, který nakonec nenastal, možná právě na nájemném ušetříte nějaké ty peníze. A platí to zejména pro společnosti, které působí ve více lokalitách.
  • Pronájem zařízení: Možná také máte nadbytečné vybavení. Například příliš mnoho tiskáren, příliš mnoho pronajatých kamionů... výdaje na vybavení a zařízení vždy stojí za to prozkoumat pozorně.
  • Dodavatelé: Nedívejte se jen na provozní náklady. Je dost možné, že u existujících dodavatelů si budete schopni vyjednat slevy na základě objemu vašich objednávek.
  • IT: Snaha ušetřit by se neměla vyhnout ani IT. Dost možná si pro určitý softwarový nástroj platíte zbytečně moc licencí.
  • Rozpočty na zábavu: Špatně navržená politika v oblasti hrazení teambuildingů a podobných aktivit může vyvolat obrovské výdaje. Nastavte v této oblasti rozumnou politiku a důsledně ji prosazujte.

-jk-



Zdroj: CFO.com - americký server pro finanční manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje CFO.com

Články v sérii

Aktuální

Škrtáme výdaje, ne lidi (1/2): Jak připravit snižování nákladů

Aktuální

Škrtáme výdaje, ne lidi (2/2): Kde hledat úspory