Sezónní práce a brigády pomáhají získat potřebné zkušenosti

Mnoho lidí, ať už to jsou studenti nebo absolventi vysokých škol, využívají možnosti sezónní práce a brigád a to nejen v létě, ale po celý rok. Zkušenosti nabyté díky práci tohoto druhu mohou být velmi užitečné při pozdějším hledání trvalého zaměstnání.

Článek obsahuje 10 tipů, jak z brigády vytěžit co nejvíce. Tyto typy můžeme shrnout do několika bodů:
* Člověk by si měl dobře rozmyslet, jaké úkoly přijme a jaké odmítne. Je lepší pracovat více a přinášet lepší pracovní výsledky, než zaměstnavatel očekává. Není-li dostatek práce a člověk by pouze trávil čas surfováním na Internetu, je dobré se zeptat nadřízených, zda nepotřebují s něčím pomoci. Člověk tak vlastně vyhledává další příležitosti k sebezdokonalení.
* Na všechny nejasnosti je třeba se ptát. I otázky, které se zdají hloupé, jsou mnohdy důležité. Je lepší se několikrát zeptat, než odvést požadovanou práci špatně.
* Zaměstnanec by měl aktivně vyhledávat kontakty a seznamovat se s dalšími lidmi ve svém oddělení i v jiných odděleních.
* Je dobré mít vždy po ruce životopis. Může se stát, že zaměstnanec dostane od svého nadřízeného nebo od vedoucího jiného oddělení ve firmě nabídku na práci na plný úvazek – když se zaměstnavateli osvědčí jako úspěšný a produktivní brigádník, jistě jej přijme raději, než by riskoval, že přijme (třeba na inzerát) někoho nekvalitního.

**Datum vydání:** XI/2001
Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com