Sdílení znalostí vně organizace

Říká se, že každá osoba na světě je spojena s každou jinou osobou šesti různými způsoby. Internet je ale médiem, které těchto šest způsobů připojení dramaticky smrštilo. Jak nyní lidé sdílejí znalosti uvnitř a vně hranic organizace využíváním internetu jako mohutného kanálu spolupráce? Zaměření na sdílení znalostí, spolupráci a celkový znalostní management musí začít na úrovni jednotlivce a odtud se rozšiřovat na tým a organizační úroveň. Jak se ale lidé učí spolupracovat a sdílet znalosti? Zde jsou čtyři příklady, jak se lidé mohou naučit sdílet znalosti s ostatními lidmi vně organizace:
1. *Sdílení znalostí využíváním webových fór* – online komunity, diskuzní skupiny a fóra, stránky zpráv a zpravodajství. Webová fóra umožňují interakci odesílatele a příjemce v reálném čase.
2. *Sdílení znalostí využíváním e-mailu* – e-mail je nejznámější formou elektronické komunikace a stal se běžný jako telefon. Může být požehnáním nebo prokletím, podle toho jak dobře vy, vaše společnost a poskytovatel služby chrání e-mailové konto. Nejjednodušším způsobem využití e-mailu ke spolupráci a sdílení znalostí je přímo kontaktovat autora zprávy nebo článku. Autor velmi často odpoví.
3. *Sdílení znalostí využíváním chatu* – prostřednictvím chatování můžete posílat okamžité zprávy nebo si vytvořit soukromou chatovací místnost s jinou osobou. Systém vás upozorní, kdykoli je někdo z vašeho soukromého seznamu online.
4. *Sdílení znalostí využíváním blogů* – původně se jmenovaly „web logs“, což se zkrátilo na blogs. Blogy jsou internetové stránky, které obsahují informace a aktuální zápisky osoby, která je vytvořila, a lidí, kteří mají právo na tyto stránky přispívat. Umožňují vytvořit chronologické uveřejňování myšlenek a informací o konkrétním předmětu nebo zájmu a souvisejících webových stránkách.

-ba-
Zdroj: Training Magazine - portál předního amerického časopisu o vzdělávání a profesionálním rozvoji
Zobrazit přehled článků ze zdroje Training Magazine