S propouštěním přibývá krádeží firemních dat

Chystáte propouštění? Mějte se na pozoru. Zaměstnanci, kterým hrozí propuštění, si totiž s sebou mohou odnést důvěrné firemní informace. V nedávném americkém průzkumu na Wall Street přiznalo 58 % z 226 zaměstnanců, že by si v případě hrozící ztráty práce stáhli důvěrná firemní data. Průzkum provedla společnost Cyber-Ark, která se zabývá bezpečností informačních systémů.

Oslovení zaměstnanci to považují za preventivní krok. Informace, které mohou být užitečné konkurenci, mají sloužit především jako vyjednávací nástroj pro získání nové práce. 40 % respondentů dokonce přiznalo, že se již k tomuto kroku uchýlili. Data, která by si s sebou odnesli, zahrnují zejména databáze zákazníků a kontaktů, plány a návrhy, informace o produktech a přístupové kódy a hesla.

Alarmující je dále zjištění, že 62 % zaměstnanců považuje zcizení firemních dat za jednoduché. Polovina by k tomu využila paměťové karty a ostatní e-mail, šifrované webové stránky pro ukládání dat, CD nebo dokonce fotoaparáty.

I když se tento trend více projevuje ve velkých společnostech, svá data by měly chránit i malé firmy. Dejte svým zaměstnancům vědět, že si své citlivé informace chráníte.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com