Rozvoj správy znalostí a podpora nejlepších postupů ve zdravotnictví

Proces zajištění kvality při klinickém rozhodování se opírá především o aktuální a spolehlivé klinické a manažerské informace. Mnoho takových kvalitních informací je k dispozici na webových stránkách (např. Doctors.net.uk) a v různých databázích, mají k nim však přístup pouze ti, kteří takové informace umí sami hledat a dále využívat.

Ve společnosti **Sandwell Healthcare NHS Trust** proto potřeba integrovaného přístupu k těmto informačním zdrojům. Zdravotnický personál si musí neustále upevňovat své vědomosti, názory a přístupy. Jedině tak je možné dále rozvíjet znalostní kulturu a uplatňovat v pracovních postupech zásady správy znalostí.

Společnost proto oslovila **Black Country Training and Education Consortium** za účelem zahájení pětiměsíčního pilotního projektu, jehož cílem bylo podpořit lepší péči o pacienty díky dalšímu rozvoji personálu a správě znalostí. Celý projekt si dále kladl za cíl především:
* Dále využít poznatky získané v průběhu pilotního projektu a podporovat kulturu sdílení informací v zájmu podpory efektivního rozhodování v cílové skupině.
* Posílit sdílení znalostí v rámci komunit i celé firmy.
* Provést audit IT v cílové skupině za účelem zhodnocení možností dalšího vzdělávání.
* Provést analýzu výukových potřeb jednotlivých skupin personálu v cílové skupině.
* Vyhodnotit účinky správy znalostí na cílovou skupinu prostřednictvím podrobných rozhovorů se všemi účastníky školení, analýzy schopností apod.

Článek se soustředí především na prostředky dosahování cílů projektu a pojednává o využité metodologii, průběhu analýzy projektu (kvantitativní a kvalitativní analýza školení), zpětné vazbě a dalších postupech.
Zdroj: Knowledgeboard.com - americký portál věnovaný tématu správy znalostí
Zobrazit přehled článků ze zdroje Knowledgeboard.com