Rodinný stres

Většina rodinných podniků dlouho nepřežije. Důvody bývají různé, od špatného plánování daní až po příbuzenské rozepře. Zásadní roli však hraje stres plynoucí z propojení osobního a pracovního života, mimo jiné kvůli prodlužování délky pracovní doby. Zaměstnanci rodinného podniku nemohou jasně oddělovat tyto dvě složky svých životů a vymanit se ze vzájemně blízkých vtahů. Článek proto uvádí čtyři rady, jak stres v rodinných podnicích alespoň snižovat.

- Pořádejte čtvrtletní rodinné obchodní schůze. Smyslem těchto setkání by měla být otevřená komunikace a vyjasnění obchodních záležitostí. Měla by se konat nejlépe mimo firmu a může je vést nestranný moderátor, aby se zabránilo osobním střetům.
- Najměte externí představenstvo. Pokud chcete získat nové hodnoty, názory a cíle, představenstvo bez příbuzných bude nejideálnější. Neznamená to, že bude mít poslední slovo, to by mělo zůstat na rodině.
- Zjednodušte si život. Rozhodněte se, zda se hodláte více věnovat rodině, nebo práci. Pomůže vám při tom například delegování úkolů.
- Naučte se říkat ne. Určete si vlastní priority a nezapomínejte si udělat čas sami na sebe.

-kk-
Zdroj: Welcome Business - portál věnovaný všem složkám byznysu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Welcome Business