Rizika v energetických podnicích

Pojem „riziko“ je v literatuře používán v různém významu podle daného účelu a bývá také různě definován. Podle definice v užším smyslu riziko znamená možnost záporné odchylky skutečného výsledku od očekávaného výsledku (nebezpečí ztráty nebo vzniku škody). V širším smyslu je riziko definováno (z hlediska hodnoty neutrálně) jako rozptyl kolem určité očekávané hodnoty.

Nejednoznačně se používá také pojmu „rizikový management“. V užším smyslu se jím rozumí pouze aktivní řízení a ovlivňování určité rizikové situace. Systém pro nezávislé měření a monitorování rizikových situaci a pro analýzu potenciálních ztrát, které jsou s nimi spojeny, se označuje jako rizikový controlling. Rizikový management v užším smyslu spolu s rizikovým controllingem tvoří rizikový management v širším pojetí.

Důležitým prvkem rizikového managementu v širším smyslu je vypracování rizikových směrnic (rizikového manuálu) vrcholovými orgány společnosti. Veškeré aktivity, které vedou ke vzniku rizikových situaci, mohou být vykonávány jen v rámci, který stanoví představenstvo v těchto směrnicích (u koncernových podniků minimálně na úrovni koncernu).
Zdroj: Energie - český časopis pro energetiky
Zobrazit přehled článků ze zdroje Energie