Řízení změn: zahrada, hrad z písku, hora a špagety

Řízení změn probíhá v několika podobách. Může být jako zahrada, hrad z písku, hora nebo talíř špaget. Nerozumíte? Poslechněte si vysvětlení profesora managementu z MIT Jonathana L.S. Byrnese.

Zahrada vyžaduje péči a práci, jinak brzy zaroste plevelem. Za každou krásnou zahradou je spousta práce a šikovný zahradník, který přichází s vylepšeními. Postupně svou zahradu mění, přesazuje květiny, přináší nové a podstupuje další kroky, aby zahrada vzkvétala. Stejně jako zahrada vyžaduje péči i dobrý byznys. Řízení změn je jako pletí zahrady. Musí to být stálý proces, který bude integrální součástí zdravého růstu byznysu.

Pokud jde o koncept hradu z písku, představte si, jak se takový hrad staví. Nejdříve se dává písek na hromadu. Pokaždé, když přisypete písek, některá zrnka se sesypou dolů. Po chvíli začne písek dostávat tvar. Některá z částí se zbortí a vy ji opravujete – stavíte jinak, aby vydržela. Tímto postupem nakonec postavíte celý hrad, který bude vypadat jinak, než na začátku, protože proces budování si žádal změny. Stejný proces probíhá i při řízení projektů.

Třetí podobou řízení změn je hora. Představte si výstup na vysokou horu. Jak je důležité vybudovat dobrou síť základních táborů. Je proto třeba vymezit vhodná místa, zorganizovat logistiku, zajistit zásoby atd. Pak je také důležitá aklimatizace, prozkoumání alternativních cest a zvážení podmínek, které mohou nastat. Řada projektů velkých změn ve firmách se mylně soustředí hlavně na cíle a výsledky, zatímco opomíjí cestu, jak se k nim dostat.

Poslední podoby řízení změn, tj. talíře špaget, dosáhnete, když budete zanedbávat výše uvedené koncepty. Mnoho manažerů má před sebou talíř plný iniciativ na změny, z nichž každá má svoji hodnotu, dohromady ale dávají podivnou změť.

Většina změn z byznysu spadá do jedné z prvních třech zmíněných kategorií – neustálé pletí, strategický rozvoj trhu nebo dlouhodobá organizační změna. Každá z těchto kategorií má svou vlastní podstatu, řídicí a kontrolní procesy i výsledky. Všechny jsou nezbytné a společně umožňují efektivní řízení změn.

-kk-

Zdroj: HBS Working Knowledge - kolekce nejnovějších manažerských trendů z Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje HBS Working Knowledge