Řízení zaměstnanců v těžkých časech

V ekonomické recesi je obtížné řídit všechny aspekty podnikání. Nejsložitější a také emocionálně nejnáročnější je však řízení zaměstnanců. Udržet si firemní kulturu a morálku v době propouštění a přibývání práce není snadné. Jak na to radí v článku zkušení američtí podnikatelé.

- Oslovte nejmladší zaměstnance. Firmy mají v krizi tendenci hledat pomoc u veteránů ve svém oboru. Minimálně stejně důležité je však trávit čas i s nejmladšími zaměstnanci. Udělejte z nich své mentory a společně hledejte kreativní způsoby, jak oslovit zákazníky.

- Pokud propouštíte, dělejte to důkladně. Jednejte tak, abyste propouštění nemuseli v krátkém čase opakovat. Zaměstnanci vám jednu vlnu propouštění odpustí, podruhé však již přijdete o důvěru a vytvoříte atmosféru strachu, v níž si nikdo nebude jistý svým místem.

- Pošlete obchodníky na dovolenou. Ne každá firma vidí smysl v tom, vyvíjet v recesi zvýšený tlak na své obchodníky. Naopak jim dopřávají dovolené. Recese je pro to dobrou příležitostí, protože prodej je stejně nižší. Lze však takto dosáhnout lepší nálady ve firmě. Nikdo nechce nakupovat u zoufalého obchodníka se zpocenými dlaněmi.

- Najděte nové způsoby pochvalování zaměstnanců. Vyberte si něco malého, co může mít pozitivní vliv na chod vaší firmy. Na konci každé porady například vyčleňte 10 minut pro vyjádření pochvaly komukoli za dobrou práci.

- Přimějte všechny prodávat. Zapojte do prodeje například i své techniky. Pomůže jim to lépe pochopit, jak a proč lidé nakupují technologie. Uznání zákazníků je bude motivovat. Navíc získají podněty pro zdokonalování vašich produktů.

- Nešetřete na vzdělávání. Vzdělávání zaměstnanců může vypadat jako nepodstatná věc, ale je to první krok k tomu, aby svou práci dělali dobře. Spolu s poskytováním pocitu sounáležitosti a odměňováním za dobré výsledky představuje klíč k úspěchu.

- Otevřete účetní knihy. Současná doba si žádá větší finanční gramotnost a transparentnost. Ujistěte se, že vaši zaměstnanci mají informace o ekonomických výsledcích firmy a vědí, jak se k nim vztahuje jejich konkrétní pracovní role.

- Buďte nejlepším šéfem. Zaměstnanci dnes potřebují vaši plnou pozornost a podporu. To vás nemusí stát velké peníze. Najděte něco hezkého, co můžete pro své lidi udělat. Přineste jim knihu, která je zajímá, pochvalte je před jejich rodinami, kupte malý dárek. Čím lépe jim pomůžete se cítit, tím více mohou tento svůj pocit přenášet na zákazníky.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com