Řiďte svého šéfa

Pro úspěch v práci je důležité nastavit si dobrou spolupráci s vlastním šéfem. To vám poskytne moc a udělá z vás aktivního účastníka tohoto vztahu, který budete moci sami formovat.

Ilustrační snímek

Sbírejte informace

Musíte pochopit, co váš nadřízený potřebuje a jaký pracovní styl mu vyhovuje. Velmi dobré je také vědět, jakým tlakům je osoba ve vedoucí pozici vystavena. Šéfové často nesdělují své priority ani očekávání. Dokonce si ani neuvědomují, že preferují určitý pracovní styl. Musíte to tedy zjistit sami, uvádí web management-issues.com.

Převezměte iniciativu

Pokud si to nezjistíte, může se stát, že budete trávit příliš mnoho času se záležitostmi, které váš nadřízený nepokládá za důležité. Jak se s tím vypořádat? Když vám šéf zadá úkol, měli byste si zjistit, zda jeho priorita je vysoká, nebo ne. Také musíte vědět, co váš šéf očekává. Může to být obtížné, vy se však musíte snažit pochopit vše, co je zpočátku nejasné.

Pokud už na něčem pracujete a nejste si úplně jisti ohledně očekávání, je na vás, abyste se ujali iniciativy. Jděte a naplánujte krátkou poradu, při které své cíle zevrubně prodiskutujete. Nebo můžete poslat akční plán na e-mail a počkat na reakci.

Pokud je váš šéf velmi vytížený nebo se s ním nemluví snadno, můžete se pokusit shromáždit všechny potřebné informace od lidí kolem něj nebo od dřívějších podřízených. Můžete také popřemýšlet o tom, jakým tlakům čelí vaše organizace, a nalézt tak cenné stopy ohledně aktuálních priorit.

Používejte správné komunikační kanály

Nepředpokládejte, že váš šéf dává přednost stejnému informačnímu a komunikačnímu kanálu jako vy. To je velmi riskantní. Zjistěte si, zda je váš šéf spíše posluchačem nebo čtenářem. Pak podle toho zvolte telefon nebo osobní setkání, pokud je váš šéf posluchačem. Je-li čtenářem, je lepší posílat e-maily nebo možná nechat mu na stole poznámky nebo krátké memorandum. Najděte nejlepší způsob komunikace.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues