Rady podnikatelky, jak se odrazit ode dna

Dnes už nezjistíme, kdo poprvé řekl, že je život jako horská dráha – jednou si dole a jednou zas nahoře. Ale určitě to musel být nějaký podnikatel – spousta z nich by mohla vyprávět! Portál Open Forum požádal úspěšnou podnikatelku Molly Fuller o rady, jak se odrazit ode dna, když přijde krize. Sama totiž založila úspěšný podnik, který byl ekonomickou recesí výrazně zasažen. Ze dne na den prostě přestaly zvonit telefony. Jak se tedy Fullerové podařilo zabránit krachu a dosáhnout za loňský rok obratu 1,2 milionu dolarů?

  1. Zrušte výdaje, které nejsou nezbytné. Fullerová zrušila některé externí pozice a maximum věcí si dělali zaměstnanci sami. Kromě toho si ona i její společník snížili mzdy na polovinu. Vypadá to děsivě, ale pomohlo to.
  2. Prozkoumejte svoje finance. Musíte vědět, za co každou korunu utratíte. Jen tak můžete snižovat náklady.
  3. Pokračujte v inovacích. Přemýšlejte, jak můžete rozšířit nabídku, aniž byste snižovali hodnotu produktu. Fullerová zjistila, že místo organizování akcí na místech mimo firmu za drahé peníze to může dělat přímo ve svém sídle. Výrazně tím snížila své náklady, čímž zvýšila míru zisku.
  4. Jste odolnější, než si myslíte. Fullerová se v době krize cítila úplně paralyzovaná. Pak ale potkala staršího podnikatele, který se jí zeptal: „To je Vaše první recese?“ Přikývla. Poté dodal: „Tu další už zvládnete mnohem snáz.“ To jí uklidnilo a pochopila, že tuto krizi může zvládnout, což se také stalo.
  5. Vybudujte si dobrý vztah se svou bankou. To je nezbytné právě proto, abyste mohli pokračovat ve vývoji, i když zrovna nemáte dost hotovosti.

 

-th-

 

Zdroj: OPEN Forum - americký server sdružující komunitu malých a středních podnikatelů
Zobrazit přehled článků ze zdroje OPEN Forum