První žena v představenstvu Facebooku

V předsednictvu společnosti Facebook Inc., provozovatele největší světové sociální sítě Facebook, usedla první žena. Novou členkou představenstva se stala Sheryl Sandbergová, provozní ředitelka firmy (COO). Jak informoval sever Business Week, společnost již dříve čelila kritice, že její nejužší vedení nedosahuje dostatečné míry diverzity. Po jmenování Sandbergové sklidila pochvalu od dosavadních kritiků, stále je však na ni vyvíjen nátlak, aby do vedení postavila více žen a zástupců menšin. Jako jedna z nejsledovanějších firem světa má jít v tomto směru příkladem. Aktuální statistiky uvádějí, že žádnou ženu v představenstvu nemá jen 11 % největších amerických firem z indexu Fotrune 500.

Sheryl Sandbergová dohlíží ve Facebooku na obchodní operace včetně prodeje, marketingu, rozvoje obchodních příležitostí, práva, lidských zdrojů, politiky vztahů s veřejností a komunikace. Před nástupem do Facebooku v roce 2008 byla viceprezidentkou pro globální online prodej ve společnosti Google a personální ředitelkou amerického ministerstva financí za doby působení prezidenta Billa Clintona. Svou kariéru začala jako ekonomka ve Světové bance. Je absolventkou Harvardské univerzity. Působí také jako členka představenstva společnosti Walt Disney Company, organizací na podporu žen Women for Women International a V-Day a nezávislého thinkktanku pro podporu světového ekonomického rozvoje Center for Global Development.

Podle výkonného ředitle Facebooku Marka Zuckerberga bylo jmenování Sandbergová do představenstva přirozené. Považuje ji za dlouhodobou partnerku v řízení firmy a cení si také jejích zkušeností z představenstev jiných společností. Vedle Zuckerberga a Sandbergové tvoří představenstvo Facebooku ředitelé, které si Zuckerberg průběžně vybíral, když hledal pomoc s rozvojem firmy. Je to výkonný ředitel Washington Post Donald Graham, spoluzakladatel společnosti Netscape Communications a investor Mark Andreessen, managing partner investiční společnosti Accel Partners Jim Breyer, investor a zakladatel investičního fondu Clarium Capital Peter Thiel, výkonný ředitel společnosti Netflix Reed Hastings a emeritní prezident University of North Carolina Erskine Bowles.

-kk-

Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek