První pohovor s kandidátem je jako první rande

Jaké otázky při pohovoru s kandidáty na pozici generálního ředitele můžete použít a které jsou mimo běžnou rutinu?

Pohovory typu, kdy se kandidáta vyptáváte na styl vedení, na jeho doposud největší manažerskou výzvu, jsou velmi povrchní a formální pro obě strany. Dochází k nim však z dobrých důvodů. Nefalšované, smysluplné a objasňující pohovory je velmi těžké zinscenovat.

Jedna věc je, když je kandidát z vašeho podniku. Máte roky společných zkušeností a obyčejně se do jisté míry znáte, proto můžete nasadit upřímný tón. Navíc můžete pohovor doplnit tím, že si popovídáte s kolegy kandidáta.

Pokud je kandidát zvenku, máte pozici těžší. Většina referencí bývá jistým opatrným způsobem pozitivní. Proto je většinou první pohovor jako první rande – zdvořilý, oslňující a plný přehnaných slibů.

Naštěstí existuje východisko. Než kandidáta vůbec pustíte do dveří, musíte si být jistí jeho upřímností a férovostí. Když máte za sebou tento krok, další šaráda může být výrazně zmírněná tím, že otázky budete cíleně směřovat na klíčové body, které musí každý ředitel mít: vize, vůdcovství, schopnost krizového managementu.

-pk-

Zdroj: Sme.sk - zpravodajský server slovenského deníku SME
Zobrazit přehled článků ze zdroje Sme.sk