První firmy v EU podepsaly příslib zapojení více žen do vedení

Eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová oznámila, že její výzvu pro zapojení více žen do vedení, tzv. Women on the Board Pledge for Europe, podepsaly první dvě společnosti. Jde o společnosti Guerlain – francouzského výrobce parfémů a kosmetiky a FES Consulting Empresarial – španělskou obchodně-poradenskou firmu. Informovala o tom v tiskové zprávě.

Výzva je ze strany Redingové poslední možností pro firmy kótované na burze v rámci EU, aby samy zvýšily počet žen ve svých vedoucích orgánech. Jde o dobrovolný závazek posílit zastoupení žen v nejvyšším vedení na 30 % do roku 2015 a 40 % do roku 2020. Prostor k podepsání slibu je do března 2012. Na Mezinárodní den žen – 8. března 2012 – pak má padnout definitivní rozhodnutí o případném zavedení regulace ze strany EU.

Nejnovější údaje Evropské komise ukazují, že ženy představují pouze 12 % členů představenstev největších evropských společností. V 97 % případů předsedá představenstvu muž. Pokrok v posledních letech byl přitom jen velmi pomalý. Počet žen v nejvyšším vedení evropských firem rostl v posledních sedmi letech pouze o polovinu procentního bodu ročně. Takovým tempem by trvalo dalších 50 let, než by byla nastolena rozumná rovnováha pohlaví.

Guerlain SA se sídlem v Paříži patří k nejstarším kosmetickým firmám na světě. Od roku 1828 vytvořila více než 300 parfémů. Do převzetí skupinou LVMH v roce 1994 byla rodinnou firmou.

FES Consulting Empresarial se sídlem v Barceloně vznikla v roce 1991. Zabývá se poradenstvím v oblasti daní, právních a finančních záležitostí pro malé a střední firmy.

-kk-

Zdroj: Europa - oficiální portál Evropské unie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Europa