Průvodce úspěšnou kariérou

Mnoho lidí, nejen nových uchazečů o zaměstnání a absolventů vysokých škol, stále nemá zcela jasno v tom, jak si ve své kariéře počínat co nejefektivněji a jak využít všech možností, které se nabízí. Článek poskytuje informace a tipy, kterými by se měl člověk řídit při hledání zaměstnání i v průběhu kariéry.

Svou osobnost může člověk projevit již při hledání zaměstnání. Je dobré si například předem zjistit, kdo se bude zabývat přijatým životopisem a podle toho se zařídit. Jestliže se životopis například dostane do ruky přímo vedoucímu firmy, měl by být informativní, působivý a „ušitý na míru“ pro danou pozici, o kterou se člověk uchází. Životopisy pro personální oddělení by měly rozhodně obsahovat údaje o dosaženém vzdělání.

Před vlastním hledáním trvalého zaměstnání je dobré vyzkoušet si například brigády nebo práci na částečný úvazek. Člověk získá potřebné zkušenosti, pozná nové lidi a udělá si lepší obrázek o jednotlivých pracovních pozicích.

Ten, kdo absolvuje přijímací pohovor, by měl podle autorky článku zapracovat na svých řečnických schopnostech, zejména na tónu hlasu. S tím souvisí i neverbální komunikace – tipy je možné najít na Internetu i v různých knihách. Je dobré v průběhu rozhovoru také projevit nadšení pro danou práci – právě tento aspekt může nakonec rozhodnout, že zaměstnavatel přijme uchazeče i přesto, že o stejnou práci má zájem mnoho dalších.

Člověk by se měl také naučit úspěšně vyjednávat (např. o výši platu). Při případném propuštění není třeba ztrácet optimismus – celou situaci lze považovat za začátek něčeho nového.

**Datum vydání:** XII/2001
Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder