Produktivita v USA vzrostla, ale...

V prvním čtvrtletí tohoto roku zaznamenal americký průmysl výrazný růst produktivity, dokonce nejrychlejší za posledních 19 let. Zisky firem ani ceny akcií se tím však paradoxně nezvýšily. Důvodem může být to, že po ekonomické recesi se produktivita vždy zvýší, protože firmy jsou schopny produkovat více, aniž by musely přijímat více zaměstnanců. Svou roli zde hraje i využití rezerv.

Dalším možným důvodem je revoluce v oblasti informačních technologií. IT pozitivně ovlivňují produktivitu zaměstnanců, zároveň však představují pro firmy náklady a zvyšují konkurenci. Aby firmy obstály v konkurenci, musí snižovat ceny, čímž se jim snižují i zisky.

Podle odborníků je rapidní zvýšení zisků nerealistické. Nižší kapitálová návratnost znamená jednak menší pravděpodobnost toho, že budou firmy investovat do IT a přináší s sebou také nutnost úspor – zákazníci si budou muset „utáhnout opasky“. Očekávané výrazné zvýšení zisků přilákalo zahraniční investory, ovšem očekává se, že příliv zahraničních investic bude z důvodu očekávaného pomalého dlouhodobého hospodářského růstu firem upadat.

**Datum vydání:** V/2002
Zdroj: The Economist - server prestižního britského týdeníku The Economist
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Economist