Proč vaši podřízení mlčí?

Pokud na pracovišti vládne velké napětí, zaměstnanci obvykle váhají, zda s nadřízenými mluvit o problémech. Pochopit zdroj jejich odporu je často složité. Autor poskytuje několik námětů k přemýšlení o příčinách jejich mlčení:
- Věří zaměstnanci, že se nic nezmění? Vynést problém na světlo je vždy určitým způsobem riskantní. Proto zaměstnanec nejdřív přemýšlí, jestli to má vůbec cenu. Podívejte se do zrcadla, kdybyste byli oním zaměstnancem a rozmýšleli byste se, zda upozornit na problém, cítili byste, že jste v dobrých rukou? Že napravíte danou situaci?
- Bojí se, že budou vypadat jako ignoranti? Výsledkem konfliktu může být buď to, že bude vypadat jako neinformovaný primitiv, nebo jako ten špatný. Ani o jedno zaměstnanec nestojí. Znovu přemýšlejte o tom, co zaměstnanci riskují a zda můžete něco udělat, aby se cítili bezpečněji.
- Mají strach z vyhrocení konfliktu? Zaměstnanci si musí uvědomit, jak důležité je zachytit problém včas. Vypořádat se s problémem, když se objevil, je snazší, než ho skrývat.
- Snaží se někoho chránit? Problém se často týká spolupracovníků, kteří se mají rádi, a sdělit problém nadřízenému by mohlo ohrozit kariéru toho druhého. Jejich potíže by měla řešit třetí strana, prostředník, pracovník lidských zdrojů...
- Jaké jsou precedenty? Podnik má jistě bohatou historii případů, kdy někdo ze zaměstnanců promluvil a byl potrestán. Zkuste vidět svět očima zaměstnanců a představte si, jaký to má na ně vliv. Nenechte se tím ale odradit a začněte vytvářet lepší místo pro práci.

-ba-
Zdroj: Startup Journal - portál amerického listu Wall Street Journal pro začínající podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Startup Journal