Proč nezaměstnávat nejlepší přátele

Být nadřízeným blízkých přátel funguje jen velmi zřídka, protože dynamika těchto dvou vztahů je v opozici. Přátelství je založeno na vzájemnosti. Přátelé si odhalují tajemství a jsou vzájemně zranitelní, což odporuje vztahu manažera a podřízeného.

Manažeři jsou ve vztahu k zaměstnancům nadřízení. Je zcela nemožné být někomu zároveň nadřízeným a rovným. Pokud budete manažerem svého přítele, bude tím trpět buď váš osobní, nebo pracovní vztah. Mějte na paměti, že v jednom zaměstnání budete trávit několik let, zatímco přátelství může být i na celý život. Je velmi obtížné hledat dobré zaměstnance, dobří přátelé se však hledají ještě složitěji. Nenajímejte proto své přátele.

Něco jiného je situace, kdy se vaše přátelství vyvinulo ze spolupráce, která předcházela vašemu povýšení na manažerský post. Pokud jste s někým trávili čas i mimo práci, když byl vaším kolegou, není důvod vyhýbat se mu, když jste jeho šéfem. Pouze z večírků odcházejte dříve, aby i ostatní zaměstnanci měli pocit, že se mohou bavit bez dohledu nadřízeného. Jako manažer už nebudete jedním z nich jako doposud.

-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com