Pro a proti vlastního počítače či mobilu v práci

Především v malých firmách sílí trend nechat zaměstnance pracovat na jejich vlastních počítačích, tabletech nebo mobilních telefonech. Vaše společnost něco ušetří na nákladech, protože investice do hardwaru a softwaru nebudou tak vysoké, a mohou tak být cestou k nižším nákladům. Zaměstnanci také budou používat systém, který obvykle už dlouhodobě znají. Mohou tak nejlépe vědět, jak řešit případné systémové problémy. Politika BYOD (bring-your-own-device – Přines si své zařízení) má přesto i jisté nevýhody a rizika.

Bezpečnostní rizika

Když zaměstnanci používají svá zařízení, nastávají určitá bezpečnostní rizika. Je zde hrozba úniku informací, protože máte používaná zařízení méně pod kontrolou. Ať už úmyslné nebo náhodné porušení bezpečnostních zásad je reálnou možností. Když nemůžete nastavovat a kontrolovat zařízení, která v práci zaměstnanci používají, je vše – surfování na internetu, posílání a přijímání e-mailů s přílohou, malware, spyware či využívání torrentů – mnohem rizikovější. Pokud tuto politiku zavádíte, mějte na paměti, že bezpečnost může utrpět.

Problémy s nižší produktivitou

Když zaměstnanci používají své osobní počítače, bude je to mnohem víc lákat k tomu, aby je používali k osobním věcem. Častěji se přihlásí na Facebook a na Twitter, je také pravděpodobnější, že budou číst své soukromé e-maily a občas možná využijí toho, že mohou hrát počítačové hry. Proto tato politika možná způsobí nižší produktivitu práce vašich pracovníků.

Standardizace

Je možné, že vaši zaměstnanci používají různé verze softwaru. Používají nejspíš i různé platformy a různé programy. Formátování souborů proto může být problematické a může docházet k tomu, že soubory, které si zaměstnanci předávají, nebudou kompatibilní. A rozdílné formáty textových souborů a prezentací nejsou zdaleka to nejhorší. Pokud vaše firma využívá program, který je dostupný pouze pro PC a někteří z vašich zaměstnanců používají počítače Mac, může být situace daleko složitější. Tyto problémy je opět třeba předvídat.

Jaké jsou vaše zkušenosti s politikou BYOD?

-jk-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How