Pro a proti najmutí ERP konzultanta

Když se firma chystá zavést nebo aktualizovat systém ERP (enterprise resource planning), měla by dobře zvážit, zda najme odborného konzultanta. Existují důvody pro i proti.

Výhodou konzultanta je především odbornost, kterou většinou převyšuje interní zaměstnance. Pomůže také firmě ušetřit náklady, aby zbytečně neplýtvala časem a penězi na řešení, která pro ně nejsou vhodná. Dobrý konzultant navíc poskytne příslušné školení zaměstnancům podle konkrétních požadavků systému a firmy. Navíc může poskytnout i doplňkové služby, jako jsou nadstandardní opravy, které vám ušetří velké náklady za výpadky systému.

Pak jsou tu negativní stránky najmutí konzultanta. V první řadě to není levná záležitost. Pokud jde o jednoduchý projekt, může si firma vystačit s interními zaměstnanci IT. Pak je tu obtížné hledání konzultanta, který bude opravdu schopný, motivovaný a zároveň příjemný. Musí také umět dobře komunikovat. Problém může být také v tom, že konzultanti bývají často spojeni s konkrétními poskytovateli systémů ERP nebo preferují produkty určité firmy. Je proto možné, že se firmě bude snažit prodat něco, co přesně nevyhovuje jejím potřebám.  

Každý velký projekt ERP vyžaduje v určité fázi pomoc konzultanta. Na firmách však je, aby prováděly pečlivý průzkum, a minimalizovaly tak potenciální ztráty.

-kk-
Zdroj: HR World - on-line komunita pro odborníky na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR World