Přístup k etice napříč generacemi

Ilustrační snímek

Web management-issues.com se podíval na poslední tři generace a na to, jak se liší jejich přístup k etice. Tichá generace a generace Baby Boomers, tedy dvě nejstarší generace, na rozdíl od dvou mladších generací poměrně nerady spolupracují s někým, jakou jsou ombudsmani pro etické otázky. Když byli mladí, takové profese totiž vůbec neexistovaly.

Na druhou stranu však právě tyto dvě nejstarší generace tolerují neetické jednání mnohem méně než jejich mladší kolegové. Protože navíc mají respekt k autoritám, jsou dobrými adresáty nejrůznějších programů zaměřených na etiku, které mají formální strukturu.

Nejmladší generaci můžeme charakterizovat hlavně tím, že klade důraz na účelnost a smysl své práce a chce, aby její práce přinášela něco pozitivního ostatním. Jsou to však právě nejmladší pracovníci, kteří nejčastěji tolerují porušení etických standardů.

Tichá generace (narozená mezi lety 1922 a 1945)

Tito lidé žili v čase hospodářské i politické nejistoty. Vyrůstali v období 2. světové války, a proto jsou konzervativní a zvyklí tvrdě pracovat. Protože jsou spíše opatrní, vnímají loajalitu ke svému zaměstnavateli jako něco, co je velmi žádoucí a chvályhodné. Proto klidně vydrží celý svůj život u jedné firmy. Proto také uznávají a respektují autority. Nemají rádi rizika a neradi hazardují. Preferují osobní kontakt a formální dopisy.

Baby Boomers (1946-1964)

Práce je pro ně důležitou složkou života. Občas se jim nedaří nalézt tu správnou rovnováhu mezi prací a osobním životem. Jsou věrní spíše své profesi než nějaké konkrétní firmě. Jde jim o osobní rozvoj a uznání ostatních. Rádi komunikují po telefonu.

Generace X (1965-1982)

Jsou nezávislí, protože opět vyrůstali v čase hospodářské nestability. Také jsou odolní a relativně dost cyničtí, co se autorit týče.

Generace Y (1983-2004)

Nejmladší generace pracovníků vyrostla ve světě, který byl stále více online. Byli vychováváni k sebevědomí. Váží si společenské odpovědnosti firem. Podle výzkumu konzultantské společnosti Global Tolerance ve Spojeném království celých 62 % příslušníků této generace chce pracovat ve firmě, která má pozitivní přínos pro společnost.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues