Připravte se na další učení (1/2): Pozor na to, co vás blokuje

Chcete-li se zorientovat v nejistotě, kterou vyvolávají všudypřítomné disruptivní změny, musíte být schopni řešit velmi složité problémy. Dnes jsou výzvy takové, že na ně leckdy naše dosavadní znalosti nestačí.

Ilustrační snímek

To je také důvod, proč někdy je naše odbornost najednou tak nějak méně důležitá. Musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom zlepšili svou schopnost učit se. Jedině tak budeme mít dobrou naději vyrovnat se s měnícími se podmínkami kolem nás.

Jde hlavně o to, umět se učit tehdy, kdy to nejméně očekáváme. Ne během formálních školení, ale během každodenní práce. Umět se učit každý den by pro mělo být to zásadní, protože nám to pomůže neopakovat minulé chyby.

Začněme tím, že se podíváme, jaké kontraproduktivní chování blokuje naši schopnost se učit – tak, jak je popsal web strategy-business.com. Jaké návyky bychom měli opustit?

Status quo

Nesnažte se bránit změnám. Zůstaňte čerství a ve střehu. Minulé způsoby myšlení a jednání by vás neměly svazovat, protože vy potřebujete inovovat. Nenechte si zúžit svůj záběr a své možnosti tím, jak se „to tak dělalo vždy“. Hledejte nové a lepší způsoby práce kdykoli se k tomu naskytne příležitost.

Zkratky

Zkratky vám mohou ušetřit čas i energii. Současně se jejich využíváním však zbavujete příležitosti naučit se něčemu novému nebo něco nového zkusit. Nezapomínejte, že pokusy a omyly zvyšují naši dovednost se učit.

Hledání výmluv

Nesnažte se utíkat od řešení obtížných, ale potenciálně přínosných problémů. Jsou to vaše příležitosti k růstu. Nevyhýbejte se výzvám a přestaňte se vymlouvat na ostatní lidi a okolnosti kolem vás.

Předpokládejme, že jste si třeba jisti, že víte o způsobu, jak zlepšit pracovní proces vašeho týmu. Stačí jej jen implementovat. Nicméně v minulosti jste několikrát zažili, jak podobné návrhy byly překřičeny a zavrženy několika odpůrci v týmu. Proto to raději předem vzdáte a ani se své nápady nepokusíte navrhnout. Už jste si dopředu své kolegy onálepkovali jako lidi, kteří nikdy nepřijmou žádnou změnu. Rozhodli jste se to ani nezkusit a nechat si svůj názor pro sebe. To není správné.

-jk-

Zdroj: Strategy+Business - americký magazín o strategiích v podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Strategy+Business

Články v sérii

Aktuální

Připravte se na další učení (1/2): Pozor na to, co vás blokuje

Aktuální

Připravte se na další učení (2/2): Jak na to