Příprava na finanční spásu

Definice anděla je „duchovní bytost“. Podnikatelům, kteří hledají finanční infuzi, může tento druh investorů – „andělů“ – připadat, jako by opravdu přicházel z nebes. Ne vždy ale budou mít trpělivost světců. Proto je důležité být připraveni a zajistit hladký průběh jednání a vztahu.

Co by měl plán vašeho spasení obsahovat?

- Solidní podnikatelský plán. Musíte mít naprosto jasno v tom, proč potřebujete financování, o svých konkurenčních výhodách i hrozbách vašeho oboru, stejně jako o svém finančním plánu.

- Znalé vedení nebo poradenský tým. Investor neočekává, že každý majitel firmy bude expert v oboru, ale alespoň někdo z vašeho týmu by měl mít předešlé zkušenosti. Proto zvažte pečlivě vlastní zkušenosti stejně jako vedení dalších členů a zajistěte si vhodné profesní poradce.

- Výběr „anděla“. Zaměřte se na investory, se kterými si budete vyhovovat a neplýtvejte časem přemlouváním těch, kteří mají jen okrajový zájem, nebo si nemohou dovolit vzít na sebe riziko. Budete chtít znát:

- Zda je „anděl“ akreditovaný investor.

- Zda má předchozí zkušenosti z vašeho oboru.

- Zda bude schopen osobní účasti na jednáních.

- Jakou přidanou hodnotu (kromě peněz) může vaší firmě přinést.

- Zda má konexe na další investory a kontakty pro obchodní růst.

- Pochopení očekávání investora. Různí investoři budou mít různé styly práce s firmami, do kterých investují a toto by měla odrážet jak právní dokumentace, kterou podepíšete, tak způsob, jak s nimi budete komunikovat. Měli byste mít jasno v tom, zda:

- Bude investor preferovat konzultační roli.

- Jak často bude chtít od vás kontakt.

- Jaké informace bude chtít vidět.

- Jaká je jeho exitová strategie.

- Hojné využití vlastních prostředků. Buďte připraveni vložit do projektu i svůj kapitál. Je to znamení vaší jistoty v úspěch vašeho plánu.

-av-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com