Přijímáme obchodníky

Úkolem manažera prodeje je přijímat, školit a motivovat obchodníky za účelem dosažení špičkové výkonnosti. Nábor nových obchodníků je mezi jeho povinnostmi nejzásadnější, často však také nejméně chápaný úkol. Když přijmete správného člověka, bude mít vlastní motivaci a zájem se vzdělávat. Pokud ale nebudete vybírat dobře, dočkáte se nízké morálky, vysoké fluktuace zaměstnanců a budete se neustále zmítat ve fázi školení nováčků.

Při náboru nových obchodníků se vyplatí být trpělivý a dobře si vybírat. Mějte na paměti, že hledáte tvrdě pracujícího a motivovaného týmového hráče. Pokud při náboru zvolíte přístup v duchu obchodnické mentality, budete mít větší šanci, že si zachováte objektivitu a přijmete dlouhodobě vynikajícího pracovníka. Vyvarujte se ale tendence přechvalovat nabízenou pracovní pozici. Počítejte také s tím, že jen zřídkakdy uvidíte neprofesionální životopis. Zkušené obchodníci dobře vědí, jakou vizitku předložit. Při pohovoru se snažte uchazečům dobře naslouchat. Položte si také otázku, zda na vás uchazeč budí dojem, že byste jej nechtěli vidět u konkurence.

Nedělejte si iluze, že kvalitní uchazeč o místo obchodníka nedisponuje patřičným školením pro případ kancelářského pohovoru. Odborníci proto doporučují uspořádat s takovými uchazeči nejméně dva formální přijímací pohovory a následně vyrazit na společenskou schůzku. Důležité je, aby nový obchodník byl loajální a spolehlivý. K náboru je třeba přistupovat jako k dlouhodobé strategii, nikoli krátkodobému řešení. Nevyplatí se podceňovat potenciální fluktuaci zaměstnanců.

-kk-
Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How