Přijímací pohovor nejsou jen otázky

Pracovní pohovor nemusí znamenat jen standardní přijímací řízení. Některé firmy sledují, jak uchazeči zvládnou modelové situace, či testují jejich postřeh.

Řada firem si oblíbila psychologické testy, které se zaměřují na osobnost uchazeče. Mají přiblížit, jak je pozorný, inteligentní, zda se dokáže soustředit a řešit zadání logickým způsobem.

Psychotestů existuje nepřeberné množství. Některé se ptají na desítky otázek ze společenského a soukromého života, přičemž se některé z nich úmyslně opakují či jsou jen nepatrně pozměněny.

Další variantou jsou kreslené testy. Při nich uchazeč buď obrázky vybírá, nebo je sám maluje. Nejčastěji se kreslí strom, dvě postavy a dům. Rozmístění obrázku pak leccos napoví. Psycholog Jan Benda radí dlouho nepřemýšlet a malovat spontánně. Stejně tak u dotazníků doporučuje zaškrtnout první věc, která člověka napadne. Většinou se přihlíží i k rychlosti.

Jiné firmy zas zvou k pohovoru do assessment centra, kde uchazeči ve skupině po třech až deseti řeší zadané úkoly. Toto testování není zaměřeno na znalosti účastníků, ale hlavně na jejich schopnosti rozhodovat se v krizových momentech nebo najít rychle správné řešení.

-hp-
Zdroj: iDNES.cz - přední český zpravodajský portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje iDNES.cz