Přestaňte se vymlouvat na ekonomiku

Vůdcové dnes používají ekonomickou situaci jako každodenní výmluvu. Možná by však nemuseli propustit tolik zaměstnanců, kdyby firma jela na plné obrátky.

Zaměstnance lze obvinit z celé řady věcí. Manažeři by však měli přebírat odpovědnost za to, co je pod jejich kontrolou, jako například plánování. Měli by se zaměřit na to, zda jsou jejich problémy skutečně vinou ekonomiky a změnit svá očekávání.

Přestaňte obviňovat ekonomiku a zaměřte se na svou nabídku. Je dostatečně zajímavá? Vytváříte produkty, které zákazníci „musejí mít"? Poskytujete konzistentní služby? Jsou lidé dostatečně zapojeni do vašich produktů a služeb? Nebo k vám přišli, protože jste nejlevnější ve městě?

Firmy si také často stěžovaly na nedostatek času k investování do programů pro zvyšování výkonnosti zaměstnanců, když byla ekonomická situace v pořádku. Nyní mají času dost. Mohl by to být čas například na investici do školení vůdců, aby se naučili efektivněji řídit v období změn.

Připraví-li se nyní na oživení ekonomiky, budou silnější, až oživení skutečně přijde. Znamená to investovat do školení a rozvoje manažerů, ale i zaměstnanců v první linii, kteří přímo jednají se zákazníky.

-kk-

Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher