Podnikové zdraví - firma jako živý organismus

Během posledního desetiletí bylo pro manažery téměř nemožné přijít s novým typem vedení či řízení, který by neměl nádech čehosi zvláštního – Management řízený cíli, Kruhy kvality, Vysoce výkonné týmy atd… Ekonomický růst, které ho se během posledních patnácti let podařilo Spojeným státům, do té doby zaostávajícím za Japonskem, dosáhnout, svědčí o tom, že tento přístup má něco do sebe. Žádný z nich samozřejmě není všelékem a každý má svá omezení, ale i hodnoty. Každý z nich je kouskem skládačky, přináší řešení pro určitou oblast.

Prvním krokem k univerzálnímu řešení je podle autora článku porozumět tomu, že organizace v nichž pracují lidé, jsou v podstatě živými, organickými, systémy. Přichází s filosofií jakéhosi „fitness managementu“ či podnikového zdraví, který tento fakt zohledňuje a snaží se brát to nejlepší z každého dílčího stylu. Neexistují předěly například mezi hodnotami a výkonností. Nelze změnit procesy a styl práce bez ovlivnění kultury firmy. Podobně jako člověk, který se rozhodne posílit či ozdravit své tělo, musí i podnik začít analýzou svých fyzických nedostatků – tedy tím, jak funguje celá škála firemních subsystémů – i zde existují určité mezní hodnoty, které indikují, že není vše v pořádku.

Podobnost zdraví podniku a se zdravotním stavem člověka zde nekončí - na problém (nemoc) je třeba aplikovat správný a účinný lék. Jakýkoliv medikament má však dopad na celkovou funkci, proto je třeba zhodnotit, zda je přínosem, nebo ne. „Fitness management“ obsahuje preciznější přístup ke kontinuálnímu vzdělávání a rozvoji. Tento způsob řízení umožňuje aplikovat řešení tam, kde je konkrétně vyžadováno a snaží se být dlouhodobým přístupem, který zahrnuje všechny složky fungování organizace – od finančního řízení, kultury, přes poslání a hodnoty, až po výrobní procesy a mezilidské vztahy.

**Datum vydání: VIII/2002**
Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher