Podnikatelek je stále více

Ženy na celém světě stále častěji začínají samostatně podnikat. V současné době tvoří třetinu všech podnikatelů. Na rozdíl od mužů si však vedle toho ponechávají i svou dosavadní „každodenní“ práci. Ukázal to výzkum Centra pro ženské vůdcovství při americké Babson College, který sledoval podnikatelské aktivity ve 40 zemích světa.

V zemích s nízkými a středními příjmy je podle závěrů studie nejvíce začínajících podnikatelek, zatímco v zemích s vysokými příjmy je jich nejméně. V zemích s vysokými příjmy začínají dvakrát častěji podnikat muži. Začínající podnikatelky převažují nad začínajícími podnikateli nejmarkantněji v Rusku.

Z celosvětového měřítka podniká nejvíce žen při zaměstnání (ať už na plný, nebo částečný úvazek). Setrvání v dosavadní práci jim dává přístup k důležitým zdrojům, společenskému kapitálu a také podnikatelským myšlenkám.

Ve srovnání s muži projevují ženy při zahajování podnikání méně optimismu a sebedůvěry. Jakmile se jim však podnikání podaří rozjet, vyrovnají se mužským protějškům. Největší pravděpodobnost udělat ze začínajícího podnikání zavedený podnik je v zemích s vysokými příjmy. Uspět se zde podaří přibližně stejnému počtu mužů a žen.

V zemích s nízkými a středními příjmy začínají ženy podnikat v 25 až 34 letech a majitelkami zavedených firem jsou ve věku 35 až 44 let. V bohatších zemích se pouštějí do podnikání v rozmezí 25 až 44 let a zavádějí své firmy do věku 35 až 54 let. Určitý vliv na úspěch má také vzdělání.

-kk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues