Podnikat na stará kolena? A proč ne!!

I lidé po padesátce zahajují svou „druhou kariéru“ jako podnikatelé. Třeba Shirley Green v 52 letech založila vlastní konzultantskou firmu. Ačkoli neměla žádné podnikatelské základy, znala vedlejší trh a rozhodla se na něm vydělat nazdory svému strachu ze začátků. Paní Green je jedním z rostoucího počtu lidí nad 50 let, kteří se stali podnikateli po ukončení dlouholeté práce v nějaké společnosti. Tento trend určují tři faktory:
1. lidé žijí déle a jsou zdravější,
2. lidé poznávají potřebu dalšího příjmu k důchodu; zvláště ti, kteří byli nuceni odejít do důchodu předčasně,
3. lidé hledají intelektuální stimulaci.

Poslední studie AARP zjistila, že 76% důchodců pracuje, protože potřebuje peníze, ale stejné procento uvedlo jako důvod požitek z práce. Ne každý padesátník je stavěný na to, stát se podnikatelem, ale když se tak rozhodne, musí si uvědomit, že pravidla jsou stejná, jako pro kohokoli jiného – kde nejsou zákazníci, není byznys.

Přesto jsou tu jisté odlišnosti, například starší lidé mají větší strach brát peníze ze svého důchodu nebo si vzít půjčku. Také jim chybí sebedůvěra, potřebují znovu vybudovat svou sebeúctu a pozvednout sebevědomí k novému začátku. Dalším problémem je nedostatečné technické know-how. To vše ale lze překonat, na druhou stranu mají zase jisté výhody – spoustu kontaktů, zkušeností apod.
-ba-
Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com