Podnikání "na stará kolena" má zelenou

Přibývá lidí, kteří začínají podnikat ve starším věku. Vedle ekonomické krize a s ní souvisejících změn v plánování důchodů v tom hrají roli i pozitivní faktory, jako je lepší zdraví nebo větší očekávání od života. Dnešní starší podnikatelé mají více zkušeností než jejich mladší kolegové a větší autonomii, pružnost a zdroje než přecházející generace. Jak tedy začít podnikat, když vám táhne na šedesátku?

- Zachovejte „štíhlý“ přístup. Stejně jako jakýkoli jiný podnikatel udělá starší začínající podnikatel dobře, když udrží pod kontrolou své výdaje.

- Využijte své sítě kontaktů. V průběhu zakládání a rozjezdu firmy spolupracujte se svými přáteli, rodinnými příslušníky a kolegy. Využijte výhod jejich pomoci a kolektivní moudrosti.

- Pokud vám stále chybějí dovednosti, uzavřete partnerství. Spojte se s partnerem, který vás doplní například po technické stránce. Vy zase doplníte jeho například po té obchodní.

- Nenechte se odradit kvůli věku. Máte-li nadšení, realizujte je. Obklopte se lidmi podobného smýšlení, kteří vás podpoří. Zapište se do odborného kurzu nebo se staňte členem fóra.

-kk-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com