Platové požadavky: na co si dát pozor

Při přijímacím pohovoru vždy dojde na otázky, které se týkají platu. Odpovědi na ně vyžadují ze strany uchazeče o zaměstnání notnou dávku diplomacie a opatrnosti.

Někteří odborníci tvrdí, že je lepší nesdělovat potenciálním zaměstnavatelům platové požadavky, a to ani v životopisu. Existuje zde příliš velké riziko, že zaměstnavatel zaměstnance nepřijme, protože mu budou jeho požadavky připadat přehnané a na druhou stranu se uchazeč může podhodnotit, protože neví, v jakém rozmezí se platy v dané pozici pohybují. Je lépe uvést, že konkrétní výše bude dohodnuta při přijímacím pohovoru.

Opatrnosti je třeba v případě, že se zaměstnavatel ptá na výši předchozího platu. Je lépe zdůraznit zkušenosti a schopnosti, které člověk v předchozím zaměstnání získal a o platu taktně pomlčet – byl-li předchozí plat nízký (např. když člověk pracoval pro neziskovou organizaci), zaměstnavatel se bude řídit tímto údajem a může člověka podhodnotit.

Při přijímacím pohovoru je pak lépe uvádět vždy určité platové rozmezí (mělo by být cca o 10 – 20 % vyšší než předchozí plat) a nechat určení výše konkrétní částky na zaměstnavateli.

**Datum vydání:** XI/2001
Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com