Plastika a vlasové implantáty manažerské místo neudrží

Pokud se váš manažer vrátí z dvoutýdenní dovolené bez pytlů pod očima a hlubokých vrásek okolo úst je více než pravděpodobné, že se nerekreoval v Karibiku, jak říká, ale nechal na sobě pracovat plastické chirurgy. Plastické operace, botox a další omlazující techniky se v současné době stávají doménou zejména amerických manažerů generace označované jako „baby-boomers“ (rok narození 1946-1964) obou pohlaví. Plastická chirurgie představuje pro tyto vedoucí pracovníky, kteří mají strach z přibývajících let a ztráty zaměstnání, další krok v jejich důsledném životním režimu hned vedle cvičení s osobními trenéry, konzultací s dietology a péče o vlasy.

Výše popsaní manažeři se domnívají, že vypadat starší již v byznysu neznamená být moudrý a zkušený, ale zranitelný a ohrožený. Pro zachování svých postů jsou ochotni investovat nemalé sumy a riskovat i ohrožení na zdraví v mnohem větší míře, než tomu bylo u předcházejících generací. Sledují, jak firmy řídí stále mladší a mladší lidé a chtějí si úpravami zevnějšku zajistit konkurenceschopnost. Zároveň však tyto úpravy úzkostlivě tají, aby zbytečně neupozorňovali na svůj věk a nutnost dělat se mladšími.

Mladší vzhled však nemůže být zásadní cestou v boji s ageismem. Své šance na další kariéru ničí spíše manažeři, kteří pravidelně neomlazují také svůj způsob přemýšlení a ztrácejí povědomí o aktuálních událostech. Důležité je zachovat si zejména duševní mládí.

-kk-

**Datum vydání:** II/2004

Zdroj: Career Journal - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal