Pět tisíc korun, toť úplatek běžný

Zakládáte firmu a myslíte si, že nezáleží na počátečním písmenu jejího názvu? Omyl. Zdaleka nejde jen o výhodu „prvních tří áček“ kvůli čelnímu umístění společnosti v abecedních seznamech. Iniciála leckdy rozhoduje o tom, kterému soudci na obchodním rejstříku se žádost o zápis dostane do rukou. „Jsou písmena, která bych si nikdy nevybral,“ řekl týdeníku EURO jeden podnikatel, který má s rychlostí některých rejstříkových soudců smutné zkušenosti.

Než čekat na vyřízení registrace půl roku, lepší je prý komplikacím předejít už při výběru názvu. A to i přesto, že se rychlost rejstříkových soudů v poslední době přece jen zlepšila. Dokonce tak, že snaha odcházejícího vicepremiéra a ministra spravedlnosti Pavla Rychetského předat rejstříkovou agendu nově zřízeným Rejstříkovým úřadům zřejmě vyzní naprázdno.

Právě kvůli svévolnému přístupu, formalistické byrokracii a neúnosným průtahům jsou obchodní rejstříky vedené Krajskými obchodními soudy kritizovány už léta. Ačkoli soudcům břemeno přerůstá přes hlavu, nechtějí se této služby vzdát a zuby nehty se brání pokusům svěřit vedení rejstříků do rukou někoho jiného. Ozývají se hlasy, že řízení registru je lukrativní záležitost a korupce prý jen kvete.
Zdroj: Euro - web týdeníku Euro
Zobrazit přehled článků ze zdroje Euro