Pět tipů pro bezpečné služební cesty

Svět sice v současné době ovládá strach a nejistota, obchodní cestující však dále vyrážejí do nejrůznějších míst. Článek popisuje několik praktických rad, jak si při služebních cestách zajistit co největší bezpečnost.

- Zapamatujte si, že nikdy nejste jen pasivními pozorovateli své bezpečnosti. Osobní bezpečnost je sdílenou odpovědností mezi vámi, zákony a bezpečnostními profesionály. Všímejte si svého okolí, včetně nouzových východů, ucpaných míst v davech, oznámení a obecných podmínek. Policie a bezpečnostní pracovníci nemohou být všude. Musíte se proto v první řadě chránit sami - buďte ostražití a proaktivní.

- Neutíkejte od nebezpečí, ale do bezpečí. Útěk od nebezpečí, zejména v davu, může znamenat posílení původního nebezpečí. Útěk do bezpečí vyžaduje plánování a ostražitost předem. V duchu si představte únikové cesty a chování v rizikové situaci, než k ní skutečně dojde. Například při výběru hotelu, místa v restauraci nebo v divadle, zvažujte své okolí a možné únikové cesty.

- Vytvořte si „letový plán". Tak jako piloti plánují a dokumentují své lety, informujte i vy ostatní, kam jedete, jaký bude váš program a jak budete cestovat mezi jednotlivými místy. Ujistěte se, že někdo bude znát váš itinerář, ať už pojedete vozem nebo poletíte letadlem. V případě problémů vám lépe pomůže.

- Seznamte se s místem, na které jedete. Občanské nepokoje, válečné konflikty a zdravotní rizika (např. rozšíření nemocí) mohou na určitých místech propuknout náhle a změnit vaši obchodní cestu v noční můru. Sledujte proto informace státních orgánů a nechte si aktuální informace zasílat na mobilní telefon nebo e-mail.

- Věřte svým instinktům. Máte-li pocit, že něco není v pořádku, pravděpodobně tomu tak bude. Pokud se budete na cestě cítit nepříjemně, vraťte se. Nestresujte se tím, jak se na vás budou dívat ostatní a co vám budou říkat kolegové. Vždy se můžete vrátit později, až se budete cítit bezpečně. Neignorujte svůj vnitřní bezpečnostní systém.

-kk-

Zdroj: Sales & Marketing Management - americký server pro obchodníky a marketéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje Sales & Marketing Management