Peníze nejsou všechno ani pro podnikatele

Peníze nejsou tím hlavním motivátorem, který vede podnikatele k založení vlastní firmy. Ukázal to alespoň výzkum britské Kingston University a společnosti T-Mobile. Zatímco oblíbené televizní reality show zobrazují začínající podnikatele jako lidi s cílem vydělat miliony, studie s názvem Age of the Entrepreneur (Věk podnikatele) zjistila, že pouze 4 procenta podnikatelů začínají s obchodem, aby vydělala svůj první milion.

Polovina respondentů uvedla, že začíná s podnikáním za účelem uspokojivějšího života a třetina ani neusiluje o aktivní růst své firmy. Nepotvrdil se ani předpoklad, že podnikatelé zakládají firmy, aby lépe vyrovnali svůj pracovní život s osobním. 38 % respondentů totiž uvádí negativní vliv podnikání na vztahy s rodinou a přáteli a 36 % má problémy s vyrovnáním svého času.

Většina začínajících podnikatelů v Británii se shoduje na tom, že celkové klima pro podnikání se v posledních letech výrazně zlepšilo. 44 % se domnívá, že také veřejnost pohlíží na podnikatele pozitivněji než před deseti lety.

„Společnost nyní více podporuje malé firmy a lidi, kteří se odvracejí od role zaměstnance, aby založili svou vlastní firmu,“ vysvětluje ředitel marketingu společnosti T-Mobile UK Derek Williamson. „S více možnostmi pro podnikání si lidé více uvědomují svůj sen mít osud ve svých rukou.“

-kk-
Zdroj: Startups - Britský server pro začínající podnikatele.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Startups