Outsourcing frčí, firmy ale rozmýšlejí

Stále více českých firem využívá k zajištění služeb tzv. outsourcing. Ten však pomalu končí a začínají jej nahrazovat centera sdílených služeb. Oslovené poradenské firmy se shodly na tom, že zajištění služeb zvenčí je výhodné hlavně kvůli úspoře nákladů.

Podle partnera oddělení podnikového poradenství Ernst&Young Petra Knapa je outsourcing již téměř pravidlem v oblasti méně kvalifikovaných profesí. V posledních letech se outsourcované činnosti rozšiřují i v IT, lidských zdrojích a financích.

Největší rozmach využívání outsourcingu už pominul a firmy lépe zvažují, v jakých oblastech se jim vyplatí. Ne vždy je v případě klasického outsourcingu možné dosáhnout požadované úrovně kvality a spolehlivosti služeb.

Outsourcing prý zatím nejvíce využívají malé firmy pro zajištění například účetnictví, IT služeb a podobně, nebo naopak velké korporace. Ty vyčleňují v podstatě vše, co nespadá do jejich hlavní činnosti.

Ze studie firmy Everest Research Institute vyplývá, že dodavatelé outsourcingu mají obvykle o pět až 15 procent menší provozní náklady než podniky, které by si tyto služby zajišťovaly samy.

-hp-
Zdroj: Finanční noviny - ekonomický server ČTK
Zobrazit přehled článků ze zdroje Finanční noviny