Osobní data na pracovišti neochráníte

Novodobá kriminalita – zneužívání osobních dat – je stále v oblibě.

Například známý podnikatel Terrence D. Chalk také spáchal podobný přečin. Tento ředitel počítačové servisní firmy CompuLinx, zažádal o půjčky a kreditní karty a využil jmen jiných zaměstnanců a klientů s tím, že lživě uvedl, že jsou to pracovníci jeho firmy. Chalk, který je známým jménem v oblasti počítačového průmyslu, si tak udělal řadu nepřátel.

Poté, co jeho případ prosákl na veřejnost, vynořili se tací, které uváděli, že jim dluží peníze. Jeho bývalý obchodní partner mimo jiné vyzradil tisku, že Chalk také využil k získání úvěru osobní informace vlastního otce.

„Vedoucích pracovníků, kteří si dovolí manipulovat s identitou není mnoho, ale jsou mezi námi,“ tvrdí ředitelka americké neziskové organizace Identity Theft Resource Center, která se snaží s touto formou kriminality bojovat. Sama centrum založila v roce 1999 poté, co její nadřízený využil informace na jejím daňovém formuláři k zažádání o kreditní karty a mobilní telefon.

Taková situace je tak trochu ranou pod pás, protože se jistým způsobem cítíte na pracovišti bezpečně. Přesto je třeba nezapomínat, že kancelář je ideálním místem pro kriminalitu tohoto druhu. Zaměstnanci nechávají dokumenty se svými osobními informacemi často povalovat na stole. Dávají tašky a peněženky, kde mají bezpečností karty, šeky a jiné dokumenty, které umožní spáchání trestného činu, každý den na stejné místo a tak usnadňují jejich zneužití.

I když si ale budete dávat na pracovišti velký pozor, stále jste bezbranní vůči vedoucímu, který má snadný přístup k vašim osobním informacím.

-av-
Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com