Osm chyb při budování vůdcovského image

Existuje množství způsobů, jak zdokonalovat image vůdce. Článek však upozorňuje na osm základních chyb při této snaze, které ve výsledku vedou k negativnímu vnímání vůdce.

- Přílišná vážnost. Vůdce nemusí být vážný, aby jej druzí brali vážně. Příliš rezervovaný vůdce působí nepřístupně a necitelně. Úsměv udělá hodně. Ukažte, že dokážete i zavtipkovat.

- Slabé verbální dovednosti. V dnešní době je standard dobrého řečníka vysoký. Vůdce s plochým a monotónním hlasem, nevhodnou hlasitostí nebo špatnou dikcí nebude tolerován. Ať už mluvíte k jakkoli velkému publiku, nesoustřeďte se jen na to, co říkáte, ale i jak to říkáte.

- Nedostatečná srozumitelnost. Je třeba, aby vůdce komunikoval jasně. Jinak bude působit na okolí tak, že neví, co říká.

- Sebepohlcení. Vůdce příliš používající slova „já“ a „moje“ se izoluje od ostatních. Naopak by měl vědět, že vůdcovství není jen o jednom člověku.

- Nedostatek zájmu. Jste zajímaví a opravdu vás zajímá, co říkáte a děláte?

- Zřejmý neklid. Je bolestivé sledovat vůdce, jemuž není příjemné vystupovat před lidmi nebo neumí konverzovat.

- Nekonzistentnost. Z dlouhodobého hlediska vede k neupřímné a nečestné pověsti.

- Defenziva. Důvěra upadá, je-li vůdce v defenzivě. Nezájem o zvážení jiných názorů či neschopnost poslouchat zpětnou vazbu podkopává vůdcovský image.

 

-kk-

Zdroj: Center for Creative Leadership - oficiální stránky instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje Center for Creative Leadership