Organizační struktura (2/2): Potřebujete zasedací pořádek?

V předchozím článku jsme se dozvěděli, proč je pro firmu lepší mít jakoukoli formální strukturu, než nemít žádnou. Platí to však jen za předpokladu, že zaměstnanci mají prostor pro hledání užitečných kontaktů a možností spolupráce i mimo formální strukturu, neoficiálně.

Ilustrační snímek

Formální plán nebo živelný chaos?

Co byste dělali, kdybyste svému týmu určili plán míst k sezení, který je podle vás ideální, a pak byste zjistili, že jej zaměstnanci nedodržují a přidělená místa si vyměňují? Patrně totiž mají lepší představu o tom, jak efektivně spolupracovat.

Pokoušeli byste se v takovém případě prosadit svůj původní návrh, nebo byste tolerovali živelný chaos, který se řídí preferencemi vašich lidí? Neplánované a neformální interakce přinášejí určité výhody. Pomáhají překonat slepá místa, které vznikají při vytváření formální struktury byrokratickým postupem.

Interakce strukturované a požadované formální organizační strukturou mohou dobře fungovat jako směrnice pro rozvoj sítě spolupracovníků v dané firmě. Tyto struktury nemusí být založeny na žádné geniální znalosti toho, kdo má s kým komunikovat a spolupracovat.

Pro strukturování interakcí a vztahů mezi zaměstnanci lze využít také to, jak jsou uzpůsobeny fyzické prostory, jak vypadá organizační řád, zda mají porady svůj řád… a existují ještě mnohé další nástroje. Jen nesmí být používány příliš přísně a nekompromisně.

Nebraňte přirozeným interakcím

Formální struktura organizace je založena na mnoha předpokladech o tom kdo, jak a s kým by měl komunikovat, aby vše fungovalo efektivně. Takové předpoklady jsou základem pro organizační řád, motivační schémata i pro fyzické uspořádání kanceláří. Cílem každé organizační struktury je usnadnit chování, které firmě pomůže být produktivní.

Studie prezentovaná na webu obchodní školy INSEAD zmíněná v předchozím článku tak naznačuje, že jen přiměřeně závazná, byť zcela náhodně určená struktura je pro výkon firmy lepší než struktura žádná. To je důležité pro inovativní společnosti v oblastech, jako jsou technologie nebo všude jinde, kde se optimální organizační struktura určuje těžko nebo kde to dost dobře vůbec nejde.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge

Články v sérii

Aktuální

Organizační struktura (1/2): K čemu to je?

Aktuální

Organizační struktura (2/2): Potřebujete zasedací pořádek?