Od přenosu dokumentů ke znalostnímu managementu

Článek shrnuje rozhovor s Dmitrijem Romanowem, ředitelem Aj-Ti. Podle jeho slov je znalostní management řízením podnikových znalostí. Cíl využívání znalostního managementu spočívá ve zvyšování produktivity zaměstnanců. Hlavní otázky, které mají velký vliv na systém znalostního managementu, jsou tyto:
- Jak získat informace?
- Jak najít odborníky v příslušných oborech?
- Jak převést nové nápady do praxe?
- Jak nejlépe rozšířit znalosti a zvýšit zkušenosti podniku?

Rozvoj znalostního managementu je úzce spojen s výzkumem nových organizačních struktur. Znalost je rozsah informace, který lidé získali: znalost = (lidé + informace) oběh, předávání. Mnoho manažerů tuto rovnici, kterou vytvořil Arthur Anderson, oceňuje. Informace mohou být šířeny ústně nebo písemně. To se děje ve třech stupních:
- příprava dokumentu,
- přesun dokumentu,
- přijetí dokumentu.

Tyto tři stupně korespondují s třemi charakteristickými časovými intervaly:
- doba přípravy dokumentu,
- doba přesunu dokumentu,
- doba přijímání dokumentu.

Informační technologie nám umožňují zkrátit dobu přesunu dokumentu. A podobně technologie znalostního managementu pomáhají zkrátit dobu přípravy dokumentu a starají se o proces pochopení a rozhodování. Co je pro podnik důležité? Úspěch podniku závisí na rychlosti zpracování informací. To ovšem nemusí být rozhodující pro všechny společnosti. Pro některé jsou důležitější znalosti a zkušenosti zaměstnanců. Aby zvýšily kvalifikaci a zkušenosti zaměstnanců, využívají podniky systém znalostního managementu. Ten patří k těm nástrojům, které mohou učinit podnik efektivním.

-ba-
Zdroj: Knowledgeboard.com - americký portál věnovaný tématu správy znalostí
Zobrazit přehled článků ze zdroje Knowledgeboard.com