Objevte výhody společnosti s. r. o. oproti podnikání jako OSVČ

Jste OSVČ a zajímá vás, zda je pro vás výhodnější stát se podnikatelem s vlastní firmou? Přečtěte si, jaké to má benefity a zda je pro vás vlastní společnost tím správným krokem.

Cesta k vlastní společnosti

Podnikatele většinou k vlastnímu byznysu dovede touha po osamostatnění. V podnikání se můžete realizovat, jste pánem svého času a byznys navíc slibuje větší finanční nezávislost. Řada lidí nejprve začíná na pozici klasických živnostníků a teprve později si založí svou společnost. Pokud patříte mezi OSVČ a pohráváte si s myšlenkou, zda nastal čas k založení firmy, pak si přečtěte, co s vlastní firmou získáte.

V čem má právnická osoba výhody oproti OSVČ?

Nemějte z vlastní společnosti strach, ten nejdůležitější krok už máte za sebou. Jste osobou samostatně výdělečně činnou a firma vám přinese už jen samé výhody. Které to jsou?

  • Jako OSVČ podnikáte pouze pod svým jménem. Se založením společnosti začnete firmě budovat historii. Čím delší historii firma má, tím se zvyšuje její hodnota. Kdybyste se někdy v budoucnu rozhodli, že chcete společnost prodat, bude to jednoduší a rentabilnější.
  • V současnosti platíte jako OSVČ daň z příjmů, sociální a zdravotní pojištění. To vám se společností s. r. o. odpadne. V tomto případě zaplatíte pouze daň z příjmu a srážkovou daň ze zisku. Daňový základ si rovněž můžete snížit.
  • Snadněji získáte nové zakázky. Právnická osoba totiž budí víc důvěry než fyzická osoba. Lépe se vám budou hledat obchodní příležitosti.
  • Pokud přizvete do společnosti dalšího jednatele nebo víc jednatelů, stanete se zastupitelným, a to je velká výhoda. Můžete se oprostit od stresu, že vás skolí obyčejná viróza, kvůli které byste přišli třeba o zakázku.
  • V neposlední řadě získáte lepší ochranu pro svůj majetek. Jako OSVČ totiž za závazky ručíte celým svým majetkem. Se společností s. r. o. ale ručíte pouze do výše nesplaceného základního kapitálu.

Jak se z OSVČ stát majitelem firmy s. r. o.?

Pokud nevíte, jak se společnost s. r. o. zakládá, pak věřte, že to není tak složité, jak to vypadá.

Můžete si jednoduše koupit již založenou společnost, které pouze změníte název podle svého přání. Firmy na prodej od spolehlivého poskytovatele nejsou zatížené žádnými závazky ani pohledávkami. Je to z toho důvodu, že byly založeny právě kvůli dalšímu prodeji. Figurují tak už v obchodním rejstříku a mají vyřešené i sídlo. Koupí ready made společnosti se oprostíte od nezbytných administrativních kroků, které by vás jinak zdržovaly a se kterými byste zbytečně ztráceli čas. Za svou novou společnost jednáte za 24 hodin od podpisu smlouvy. Dnes jste OSVČ a zítra už můžete být podnikatelem s vlastní společností.

 

Autor článku: Anežka Šebková, Copywriter

Copywriterka s přesahem do SEO působící na poli copywritingu od roku 2017. S lehkostí se vcítí do požadavků klienta a vytvoří atraktivní a jedinečný text.