Nový šéf na obzoru

Váš nový šéf již byl jmenován a v nejbližších dnech má přijít. Nástup nového šéfa může být důležitým bodem vaší kariéry. Jak se na to připravit?

- Udělejte si průzkum. Snažte se zjistit co nejvíce informací předem. Podívejte se například na internet, z jaké organizace k vám přichází, abyste si mohli udělat představu o firemní kultuře, na kterou byl zvyklý. Jestliže pracoval ve stejném oboru, pravděpodobně budete znát někoho, kdo jej zná.

- Odstraňte nevyřešené záležitosti. Snažte se zbavit nevyřešených problémů před příchodem nového šéfa.

- Buďte pozitivní. Osobní postoj je velmi důležitý. Snažte se novému šéfovi být nápomocní.

- Ukažte své reálné možnosti. Prezentujte skutečnou úroveň svých schopností, nepodceňujte se ani nepřeceňujte. Ukažte, že dokážete svou práci vykonávat kompetentně.

- Sledujte šéfa. Snažte se co nejdříve seznámit s komunikačním stylem nového šéfa. Kolik informací chce znát? Jak často chce komunikovat a preferuje krátká, nebo delší setkání?

- Dejte mu čas. První dny budou pro nového šéfa hektické. Poté, co se mu představíte, mu proto dejte čas, než začnete jeho pozornost směřovat na sebe a své aspirace. Buďte tím pružným, kdo zapadne do jeho rozvrhu.

- Všímejte si změn. S nástupem nového šéfa vždy nastávají změny. Naučte se proto přizpůsobovat. Nový šéf vám může přinést zkušenosti, které vás obohatí, nové způsoby uvažování, nové výzvy - některé budou dobré, některé méně dobré.

Bude-li váš nový šéf potřebovat pomoc, nabídněte mu ji. Nezdůrazňujte, že váš předchozí šéf to dělal jinak.

-kk-

Zdroj: Management Today - portál britského manažerského magazínu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Today