Nový manažer má cestu k lidem vždy těžkou

Kdykoli je povýšený někdo z vnitřku firmy, může to rozvířit vody a dotyčný může upadnout v nemilost. On by měl být ovšem schopný situaci zvládnout a komunikací vše vyřešit. Problém pro nově povýšeného může být i v tom, že bude nyní řídit starší lidi, než je on sám nebo lidi, kteří byli léta zvyklí na jednoho šéfa.

Aby nový manažer takovou situaci zvládl, měl by na začátku své nové kariéry konzultovat záležitosti pokud možno se svým předchůdcem. Měl by se také zajímat o dostupné manažerské výcvikové kurzy a školení, která jeho společnost nabízí.

Pokud jste se do takové situace dostali, musíte se smířit s tím, že cestu ke svým novým podřízeným si budete hledat déle. Zůstávejte příjemný, buďte otevřený, ale nesnažte se lidi utěšovat, reagovat na jejich pohledy, povzdechy a další signály. 

Pokud se vám někdo z nich rozhodne svěřit nebo s vámi začne alespoň komunikovat, naopak poslouchejte a mluvte s nimi. Využijte každou příležitost, kdy se jich můžete tváří v tvář ptát, jak se jim vede nebo zda jim nemůžete s něčím pomoci.

-pk-
Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek