Nové způsoby, jak zvýšit technickou bezpečnost na pracovišti

V současné době je největší riziko v oblasti bezpečnosti firemních dat skryto ve firmě a jejích zaměstnancích. Zaměstnavatelé proto stále více spoléhají na pokročilý software a chrání své systémy. Odborníci vidí růst trhu ošetřujícího bezpečnostní systémy z 919 milionů USD v roce 2005 na 2,8 miliard do roku 2010.

Zaměstnanci mohou způsobit problém s bezpečností dat i zcela neúmyslně. Průzkum z roku 2005, který provedly organizace ePolicy Institute a American Management Association, oslovil 526 firem ohledně jejich monitorovacích praktik: 76 % tvrdilo, že sledují připojení na Internet (oproti 62 % v roce 2001) a 55 % respondentů uvedlo, že kontrolují e-maily svých zaměstnanců (47 % v roce 2001).

Vždy se najde někdo, kdo se bude snažit systém přelstít. Proto analytici tvrdí, že je pro firmy důležité aktualizovat technologie, které dokáží monitorovat, filtrovat a blokovat přístup k nevhodným webovým stránkám a očišťovat e-maily a IMS.

Dodavatel softwaru Clearswift s ročním obratem asi 50 mil. USD prodává produkty, které monitorují e-mailová a internetová spojení. Některé aplikace dokáží detekovat čísla kreditních karet a jiné citlivé údaje v e-mailových zprávách, případně v přiložených dokumentech, jiné vymezují přístup k důležitým dokumentům určitému počtu osob.

S tím, jak se monitorovací technologie vylepšuje a rozšiřuje, někteří poukazují na to, že je také třeba respektovat soukromí pracovníků.

-av-
Zdroj: Startup Journal - portál amerického listu Wall Street Journal pro začínající podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Startup Journal