Nové století mění styl vůdcovství

Základní význam vůdcovství se nezměnil v celé historii. Vedením byla vždy označovaná osoba, která se starala o skupinu. Ten, kdo byl považován za vůdce, měl vždy moc nad lidmi a autoritu k tomu, aby ho skupina poslouchala a plnila jeho rozkazy. 21. století však přináší do vůdcovství některé změny.

vůdcovství bylo vždy založeno na fyzické síle, později na síle osobnosti. Dnes se ovšem posouváme k tomu, že nikdo není všemocný a dokonalý a tým vždycky přinese lepší výsledky než jednotlivec. Změny jsou dnes mnohem rychlejší, svět je více dynamický a jedna osoba nemá šanci všechno pobrat a zvládnout. Proto je monopol jednoho šéfa ohrožen.

Dříve byl svět rozdělný tak, že buď jste byli nahoře, nebo outsideři, neexistovalo nic mezi tím. Dnes jsou přechodové hranice mnohem více uvolněné a neformální. A úspěch týmu vždy závisí na tom, jak rozmanité má členy.

Dnes už to také nejsou pouze šéfové, kteří o něčem přesvědčují své nadřízené, ale je to i naopak. Šéfové vyžadují rady, inovační plány a připomínky od svých zaměstnanců. Vedoucí funkce v 21. století už není tak fixovaná role. Naopak nabízí všem možnost něco dokázat, i když nemají manažerské ambice.

-pk-

Zdroj: Suite 101 - databáze odborných článků nejen pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Suite 101