Nové podnikání

Většina podnikatelů sdílí určité cíle, jako je vybudování finančně zdravé organizace, která jim umožní vystupovat nezávisle a prosazovat specifické vize. V současné době však mnozí, zejména pak ženy, usilují o novou definici úspěchu, jehož základem bude flexibilita a integrace životních stylů. Mezi nově prosazované trendy patří zejména propojení obchodních cílů s osobními hodnotami, individuální finanční nezávislost a optimální rovnováha mezi prací a dalšími životními prioritami.

Tradiční soustředění na maximalizaci zisku nechalo otevřená dvířka mnoha negativům, jako je například porušování etických zásad, slepý workoholismus či nebezpečná ztráta spojení podnikatelských hodnot s potřebami okolního světa. Přimělo proto řadu lidí pracovat na vlastní pěst a spíše než sny jiných plnit svoje vlastní. Nejdůležitějším aspektem podnikání by podle nich měly být jasné a upřímné vize, autentické jednání. To se vztahuje i k finančnímu úspěchu, který by si každý měl definovat v rámci svých osobních představ za účelem vlastního zdokonalení. I definice rovnováhy mezi osobním a pracovním životem je velice individuální.

Pokud jde o velikost firem, nové vnímání smyslu podnikání ji nijak neurčuje. Zásadní roli hraje opět individuální hledisko. Zachovat si uvědomění, zápal a vizi pomůže zejména pevná základna poradců a kolegů. Zásadní roli proto bude hrát budování kontaktů.

-kk-

**Datum vydání:** II/2005
Zdroj: Ivy Sea Online - portál americké poradenské společnosti Ivy Sea Inc.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Ivy Sea Online