Noční můry IT manažerů

Bezpečnost firemních informací a informačních systémů je velice důležitá. Pracovníci, kteří jsou za ni odpovědní nesou na svých bedrech obrovskou odpovědnost. Co je přitom jejich největší noční můrou? Co jim nedává klidně spát? Na tyto otázky se zaměřil nedávný americký výzkum, který proběhl mezi IT manažery největších společností působících v oblasti financí, veřejných služeb, dopravy a obchodu. Nejvíce se podle jeho výsledků IT manažeři odpovědní za bezpečnost firemních systémů a informací děsí nedbalosti uživatelů a zneužívání dat zaměstnanci (97 %). Těsně druhou obavou je pak nedostatek prostředků potřebných k tomu, aby mohli svou práci vykonávat dobře (90%).

Osmdesát procent dotázaných IT manažerů dále uvedlo, že mají silné obavy z outsourcingu systémů pro řízení informačních systémů a dat za účelem snížení nákladů. Překvapivě jen sedmdesát procent manažerů pak považuje za hrozbu útok na infrastrukturu firemního informačního systému v podobě viru či hackera. Z výzkumu jasně vyplynulo, že IT manažeři jsou nuceni stále více řídit bezpečnost firemních informací s menším počtem využitelných prostředků.

Výzkum se kromě odhalení největších obav IT manažerů zaměřil i na to, co konkrétně podnikají, aby se naplnění svých obav vyvarovali. Nejčastěji proto mění firemní bezpečnostní politiku a postupy, školí zaměstnance, zlepšují kontrolu ověřování přístupů k datům a jmenují nové bezpečnostní informační pracovníky.

**Datum vydání:** IV/2003
Zdroj: darwinmag.com - Magazín věnovaný informačním technologiím a managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje darwinmag.com